Minä

Viimeksi muokattu: 10.7.2019


Nimeni on Jarkko Peltomäki. Internetissä käytän nimimerkkiä Turambar. Ikäni on 34,19 vuotta, ja asun Turussa. Yhteystietoni löytyvät yhteystiedot-sivulta.

Työ ja tutkimus

Tällä hetkellä työskentelen tutkijatohtorina Turun yliopiston Turun luonnontieteiden ja lääketieteen tutkijakollegiumissa, tarkemmin yliopiston Matematiikan ja tilastotieneen laitoksella. Tutkimusalani on laajasti diskreetti matematiikka ja suppeasti sanojen kombinatoriikka ja formaalit kielet. Tutkimukseni on toistaiseksi käsitellyt mm. Sturmin sanoja ja niihin liittyvää Diofantoksen approksimaatioteoriaa sekä automaattien teoriaa ja eksoottisia lukujärjestelmiä. Julkaisuni ja ennakkojulkaisuni löytyvät tältä sivulta.

Arki

Arkipäiväni vietän enimmäkseen rakkaan avovaimoni Marian kanssa. Kun päivittäinen jakso jotakin sci-fi-sarjaa on hänen kanssaan tarkastettu ja päivän sanomalehti on haukuttu, uppoudun useimmiten pikku projekteihini. Projektini ovat enimmäkseen ohjelmointia, Linux-koneideni virittelyä ja sen sellaista. Luen jokseenkin paljon kirjallisuutta (sekä asiatekstiä että kaunokirjallisuutta). Muutamana viime vuonna olen ollut erityisen kiinnostunut lukemaan stoalaisesti filosofiasta sekä Alexander-tekniikasta. Päivittäinen annos nettisurffailua tulee myös saada, joten helpotan oloani lukaisemalla Hacker Newsin kiinnostavimmat uutisjutut ja kommentit. Lisäksi tietysti tapaan muutamia hyviä ystäviäni ja minun ja Marian perheitä.

Tietokonehärvelöinnistä (ja muusta) tarkemmin

Matematiikka on työni ohella tärkein harrastukseni, mutta en puhu siitä tässä. Muut harrastukseni liittyvät enimmäkseen pitkäaikaiseen viehtymykseeni tietokoneisiin ja vastaaviin vempaimiin. Akateemisuuteeni liittyy luontevasti usko avoimuuteen ja tiedon vapauteen, mikä ohjelmistojen tapauksessa näkyy sellaisina jaloina periaatteina kuten avoin lähdekoodi ja vapaat ohjelmat. Käytän tietenkin Gentoo GNU/Linux -käyttöjärjestelmää ja kirjoitan koodini Vim-editorilla. Ohjelmointitaidoistani en aio tässä kirjoittaa pitkästi – seuraava sanalista kattanee oleellisimman: Python/Cython, PHP, Java. Osaan toki monen monituisesta kielestä alkeet. Eräänlaisesta laskennan vapauden periatteestani seuraa, että en juuri välitä viimeaikaisista hullutuksista elektroniikkalaitteissa. Käytän kylläkin joskus älypuhelimen karttasovellusta sekä luen dokumentteja tablettitietokoneelta, mutta pääsääntöisesti suljetut ja rajoitetut ympäristöt ovat mustalla listallani. Jossain vaiheessa omistin myös Mäkin, joten aina en vanno GNU-manifestin nimeen.

Osa nörttiyttäni ovat tietenkin tietokone- ja konsolipelit. Kiinnostukseni ja makuni rajoittuu 80-luvun lopun ja 90-luvun peleihin. En ole enää vuosikausiin seurannut pelimaailman uutisia kovinkaan tarkasti, enkä ole ostanut uutuuspelejä sitten vuoden 2004. Rakkaimpia minulle ovat vanhat Nintendon konsolipelit. Omistan kaksi kappaletta Snes-konsoleita, joista toinen on modattu. Snes-pelejäkin olen hieman keräillyt, mutta innostus hiipui kovien hintojen vuoksi. Snes-harrastuksestani lisää sivuston Snes-osiossa. Konsoliretroilun lisäksi pelaan satunnaisesti vanhoja PC-suosikkejani kuten Settlers II ja Diablo II. Olen toki saanut oman osani Angry Birdsiä, Portalia ja uudempia Mario Karteja. Olen jopa seurannut Twitchistä lähetyksiä suosikkipeleistäni.

Koska teen luonneanalyysiä ihmisten kirjahyllyjen perusteella, koen tarvetta mainostaa joitakin suosikkikirjojani. Tiedän, että kirjamakuni kuvailu on mahdoton tehtävä, joten tyydyn mainitsemaan, että hyllystäni löytyy olennaisin Keski-Maahan liittyvä kirjallisuus (pidinpä yläasteikäisenä Tolkien-fanisivustoakin), mainio Hyperion-sarja ja romantiikan ajalta Brontën sisarusten opuksia. Douglas Adamsin mainioita kirjoja ei myöskään tule unohtaa.

Musiikki

Musiikki on minulle perheeni kautta tärkeää. En osaa soittaa mitään soitinta, mutta isäni ja veljeni kitaraharrastuksesta olen alkeellisella tavalla oppinut nauttimaan hyvästä soitosta. Levykokoelmani koostuu pääasiassa 70-luvun hard rockista sekä uudemmasta metallimusiikista. Joitakin japanilaisten RPG-pelien musiikkilevyjä minulta löytyy myös. Haluaisin kertoa olevani mitä monipuolisin musiikin tuntija, mutta aikani ei yksinkertaisesti riitä moiseen hienosteluun. Sen verran kuitenkin koen olevani muita parempi, että karsastan musiikin kuuntelua surkeilla nappikuulokkeilla meluisassa ympäristössä; musiikkia pitää kuunnella kotisohvalla kuulokkeet päässä levy kerrallaan – kenties hyvää olutta nauttien. Suosikkimusiikkiani en pyri yksilöimään, mutta listaanpa tähän alle artistit ja yhtyeet, joiden levyjä omistan:


Arch Enemy, Asia, Björk, Black Sabbath, Camel, Children of Bodom, Deep Purple, Die So Fluid, Dio, Dream Theater, Epica, Joy Division, Kate Bush, Kingston Wall, Lapko, Led Zeppelin, Liquid Tension Experiment, Luca Turilli, Luca Turilli's Dreamquest, Megadeth, Metallica, Nightingale, Nightwish, Opeth, Perfume, Rhapsody, Rhapsody of Fire, Septicflesh, Seventh Wonder, Siouxsie and the Banshees, Slipknot, Tarot, The Agonist, The Black Mages, Timo Rautiainen & Trio niskalaukaus, Tori Amos, Tuvalu, Type O Negative, Vision Divine, Whitesnake. (Yhteensä kokoelmani kattaa näemmä 157 albumia)